Το Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας «Καίτη Πανοπούλου» στηρίζει και συμμετέχει στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Τετάρτη 14 Απρίλη στις 18:30 στα Προπύλαια και βγαίνει στο δρόμο μαζί με τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, διεκδικώντας την ασφαλή επιστροφή στα σχολεία με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας.
Η κυβέρνηση, αφού έκλεισε τα σχολεία, για να καλύψει τις δικές της ευθύνες για τα μέτρα που δεν πήρε, κωφεύοντας συνειδητά στα δίκαια αιτήματα του εκπαιδευτικού και γονεϊκού κινήματος, άνοιξε στις 7/4 τα Λύκεια, χωρίς να έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο, χωρίς να έχει ικανοποιήσει κανένα από αυτά τα αιτήματα.
Στο αίτημα για μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα σε 15, η κυβέρνηση απάντησε με την αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα ενώ στην ανάγκη για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στα σχολεία, ανταποκρίθηκε με τις μάσκες για γίγαντες και την παροχή ενός παγουριού σε κάθε παιδί!
Τέλος, στο αίτημα για δωρεάν συχνά και επαναλαμβανόμενα τεστ για τον covid, φέρνει τα self-test, επικαλούμενη την ατομική ευθύνη και φορτώνοντας το βάρος του τεστ, στους μαθητές και τους γονείς τους.
Είναι συνειδητή η επιλογή της κυβέρνησης για υποχρηματοδότηση της Παιδείας, τη στιγμή που βρίσκει χρήματα για την πρόσληψη αστυνομικών στα Πανεπιστήμια, όχι όμως για εκπαιδευτικούς, και προσωπικό καθαριότητας, ώστε τα σχολεία να είναι ανοιχτά με όρους υγιεινής και ασφάλειας.
Για να είναι ασφαλές το άνοιγμα των σχολείων σ’ αυτήν την περίοδο απαιτούμε:
- Άμεσα επαναλαμβανόμενα τεστ, τουλάχιστον ανά εβδομάδα σε όλα τα σχολεία με ευθύνη του ΕΟΔΥ.
- Προτεραιότητα των εκπαιδευτικών στον εμβολιασμό, υλοποίηση του σχεδίου από σήμερα.
- Μέτρα για την αραίωση των μαθητών ανά τάξη.
- Άμεσα μέτρα ενίσχυσης και στήριξης των μαθητών για τις τεράστιες ελλείψεις και τα συσσωρευμένα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.
- Κατάργηση της τράπεζας θεμάτων και του νέου συστήματος εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Να μη γίνουν προαγωγικές εξετάσεις σε Γυμνάσιο και Λύκειο.
Για τη λειτουργία των σχολείων την επόμενη σχολική χρονιά διεκδικούμε από τώρα, η κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘ, να καταθέσουν ολοκληρωμένο σχέδιο για τα σχολεία:
- Μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη.
- Μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών
- Κρατικό σχέδιο ανάπτυξης των σχολικών υποδομών, σχεδιασμός για ανέγερση νέων σχολικών μονάδων με βάση τις ανάγκες.
- Αυξημένη κρατική χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών, ώστε να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί όλο αυτό το διάστημα.
- Αναπροσαρμογή των αναλυτικών προγραμμάτων και της σχολική ύλης. Εντοπισμός των μαθησιακών κενών που έχουν προκύψει τα δύο τελευταία χρόνια και επιστημονικός – παιδαγωγικός σχεδιασμός για την αντιμετώπισή τους.