Παρέμβαση στην πλατεία Κυψέλης για τα ζητήματα Υγείας

Το Σάββατο 17/4/2021 έγινε παρέμβαση στην πλατεία Κυψέλης από μέλη του συλλόγου μας, όπου μοίρασαν γραπτή ανακοίνωση – καταγγελία συγκεκριμένων περιστατικών που έγιναν στις γειτονιές μας και αφορούν την τραγική κατάσταση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας της περιοχής μας.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Το Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων – Κυψέλης «Καίτη Πανοπούλου» καταγγέλλει την τραγική κατάσταση που βιώνουν οι λαϊκές οικογένειες στην Κυψέλη αλλά και ευρύτερα στο 5ο6ο Διαμέρισμα της Αθήνας. Ζούμε σε μία περιοχή χωρίς νοσοκομεία με υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας και Δημοτικά Ιατρεία. Η κυβέρνηση ενώ έχει αφήσει εμάς και τις οικογένειες μας απροστάτευτες μπροστά στην πανδημία χωρίς να παίρνει κανένα μέτρο πρόληψης, καμαρώνει ότι το σύστημα Υγείας ανταποκρίνεται πλήρως και ότι η χώρα μας τα έχει καταφέρει πολύ καλύτερα από τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Περιστατικά όπως αυτά που συμβαίνουν καθημερινά στις γειτονιές μας, διαψεύδουν την κυβέρνηση.

1. Ασθενής με κορονοϊό προσήλθε στο Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρας προκειμένου να υποβληθεί σε μοριακό τεστ (με εντολή γιατρού) γιατί υπάρχει καρκινοπαθής στο οικογενειακό της περιβάλλον. Η απάντηση ήταν ότι χρειάζεται βεβαίωση εργοδότη για να γίνει το τεστ με τη νέα υπουργική διάταξη. Η ασθενής ανέφερε ότι κόλλησε στο εργασιακό περιβάλλον και πως είναι ανασφάλιστη. Η απάντηση που πήρε ήταν, ότι ”σε αυτή την περίπτωση δεν προβλέπεται και την παρέπεμψαν σε ιδιωτικό διαγνωστικό”!

2. Ασθενής με κορονοϊό, χρειάστηκε να νοσηλευθεί προκειμένου να γλιτώσει τα χειρότερα. Το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ έφτασε μετά από 5 ώρες αναμονή ”λόγω φόρτου εργασίας και έλλειψης οχημάτων” και τον πήγε στο νοσοκομείο. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος κατοικεί με τα υπερήλικα αδέρφια του, που πάσχουν από χρόνια νοσήματα και δεν αυτοεξυπηρετούνται. Καμία μέριμνα δεν υπάρχει από το κράτος για τους ανθρώπους που έμειναν πίσω αβοήθητοι.

3. Γυναίκα που νοσούσε από κορονοϊό πέθανε ξαφνικά στο σπίτι της. Στο σπίτι εκτός από τη συγκεκριμένη γυναίκα, μένουν μαζί ο σύζυγος με χρόνια προβλήματα υγείας και η υπερήλικη μητέρα της η οποία είναι κατάκοιτη. Ο ΕΟΔΥ με τα πρωτόκολλα που έχει και θέλουν τον ασθενή στο σπίτι του θα πρέπει να απαντήσει; Πότε θα πρέπει να πηγαίνει σε νοσοκομείο για να μην πεθάνει;

Αυτή είναι η πολιτική που μεταθέτει την ευθύνη στο λαό για την εξέλιξη της πανδημίας. Αυτή είναι η αποθέωση της ατομικής ευθύνης. Σε ένα σύστημα που δεν υπάρχει ΤΙΠΟΤΑ, καμία κοινωνική δομή που να προσφέρει πραγματικές υπηρεσίες, σύγχρονες, για το λαό και τις ανάγκες του.

Απαιτούμε:

Ενίσχυση των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας(ΠΦΥ) με προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, με επαρκή υλικοτεχνική υποδομή, προκειμένου να εξασφαλιστεί η 24ωρη λειτουργία τους, με αποκεντρωμένα ιατρεία και κινητές μονάδες συνδεδεμένες με τα Κέντρα Υγείας για κατ’ οίκον επισκέψεις.

Να στελεχωθούν άμεσα με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό το κέντρο υγείας στην Χαλκίδος και τα δημοτικά ιατρεία στην οδό Χανίων και στη Σαρανταπόρου.

Να ανοίξουν αμέσως τα νοσοκομεία που έκλεισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις στις περιοχές μας.

Δημιουργία του αναγκαίου αριθμού εμβολιαστικών κέντρων στο πλαίσιο της ΠΦΥ, σε κατάλληλους χώρους και στελέχωσή τους προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Άμεση απεμπλοκή των νοσοκομείων από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού.

Επίταξη των μονάδων Υγείας του ιδιωτικού τομέα χωρίς αποζημίωση των επιχειρηματιών και να ενταχθούν στην ευθύνη του κράτους για να ενισχυθεί με τις απαραίτητες νέες κλίνες ΜΕΘ, για να ενισχυθεί ο αριθμός των απλών κλινών νοσηλείας ασθενών, των διαγνωστικών εργαστηρίων, και της πραγματοποίησης μοριακού ελέγχου και γρήγορων τεστ για τον κορωνοϊό δωρεάν για όλους και όλες.

Απρίλης ‘21

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *